Een leven voor jezelf - Gunnel Beckman
Dit boek, geschreven door Gunnel Beckman, een Zweedse schrijfster, vond ik in een minibieb.
Het boek leest lekker weg, vertelt het verhaal van Anne die 17 jaar is.
Anne haar ouders scheiden van tafel en bed. Zij blijft bij haar vader wonen, haar zusje gaat mee met haar moeder die in Asa gaat wonen en werken voorlopig.
Dit alles valt Anne zwaar. Niet alleen het gemis, maar ook het gedoe om vakanties te regelen. Waardoor zij en haar zusje om en om bij één van de ouders zijn en zij daardoor haar zusje dan niet ziet. Het reizen in dit boek heeft vooral betrekking op het reizen naar familie.
Dit boek uit 1987 (vijfde druk) lijkt op een bepaalde manier een sprong voorwaarts in de tijd te maken. Anne haar oma (van vaderszijde) die in een bejaardentehuis woont mag door een griepepidemie geen bezoek ontvangen, waardoor Anne haar al een jaar niet heeft gezien.
Het zo lang elkaar niet zien valt haar zwaar.
's Nachts wordt ze wakker met een idee: zou oma niet bij ons kunnen komen wonen?
Doordat haar vader in een lezing had gehouden voor een vereniging voor gepensioneerden, waarin hij pleitte voor het geven van een actief en zinvol bestaan aan ouderen, verwacht ze dat haar vader enthousiast zal zijn.
Dat blijkt niet in eerste instantie het geval, zowel haar vader als moeder hebben hun bedenkingen. Toch legt haar vader het uiteindelijk voor aan de arts in het verpleeghuis, die er met zijn moeder over in gesprek gaat.
Oma is wél enthousiast en geeft aan de arts aan dat ze liever lééft dan zoals nu in het verpleeghuis aan het overleven is.
Hoewel het leven van Anne en haar vader met school en werk gewoon doorgaat. Opdrachten voor school, waardoor ook studiegenoten van Anne thuis over de vloer komen, neemt oma gedeeltelijk aan de discussie deel.
De discussie gaat over vrouwenemancipatie. Oma vertelt over haar jonge jaren en het begin van haar huwelijk en hoe zij toen daarin stond. Na een gedeelte van het onderwerp voor het project van de vijf klasgenoten en Anne bijgewoond te hebben, trekt oma zich terug en werken de jongeren verder.
Voor hen heeft dit gesprek ook een meerwaarde gehad. Het project wordt uiteindelijk succesvol afgerond.
Hoewel de zorg voor oma ook regelzaken vergt, zijn alle drie de partijen bij Anne het thuis eens over de meerwaarde van hun nieuwe vorm van samen-zijn.
Alleen in Anne haar vakanties als zij reist naar haar moeder of een uitje heeft met vrienden is het nog wel eens een flinke klus om de mantelzorg voor oma alternatief in te richten. Vooral als haar vader ook zijn verplichtingen heeft.
Het reizen van Anne vindt via de trein plaats. Veel contact met medereizigers zoekt ze niet in de vaak drukke treinen. Wel zijn de landschappen afwisselend.
Ik vind het boek goed geschreven met reëel weergegeven sociale aspecten erin.
Een mooi boek, dat het lezen meer dan waard is!
23 januari 2022
Maak jouw eigen website met JouwWeb