Literatuurlijst met korte inhoudsbeschrijving
Deze opsomming geeft je enig inzicht in de hoeveelheid boeken op voedingsgebied waarin met een gezond kritische blik naar voeding gekeken wordt.
Het is tevens een afspiegeling van wat ik op dit moment gelezen heb op dit gebied. De lijst zal zich geleidelijk aan verder uitbreiden.
Het boekenarsenaal omvat zowel Nederlandse, als buitenlandse boeken.
Indien ik bekend ben met vertalingen van het betreffende boek, zal ik dit erbij vermelden.
Naast boeken op het gebied van voeding, is het de bedoeling ook boeken over het gebruik van kruiden in deze opsomming te gaan opnemen.
Indien over een van onderstaande boeken een blog wordt geschreven, dan staat deze vermeld met een dubbele ster voor de titel.
Het blog staat op de subpagina in dit onderwerp.
B
* Yvonne van den Berg & Martine Botermans
* De veiligheid en schadelijkheid van E-nummers
De inhoud van dit boek is mij nogal tegengevallen. Het hoofdstuk over Histamine vrijmakers vind ik wel interessant evenals een aantal tabellen.
* Robert Boerman
* Water Klank Beelden
Een interessant boek dat veel breder kijkt dan de fotografie van water klank beelden. Ook op voedingsgebied komt er de nodige informatie voorbij evenals op bewustwordingsgebied.
G
* Corinne Gouget / Will Jansen
* Wat zit er in uw eten?
Dit boekje geeft meer informatie over de E-nummers, hun herkomst en wat bekend is over de (bij)werkingen. Klein formaat, makkelijk mee te nemen naar de winkel!
K
* Julia Kang
* 100 % Gifvrij
Het boek leest lekker weg, deelt inzichten en ervaringen, biedt een apart receptendeel en is zeer informatief!
* Natuurlijk en gezond (op)voeden
Een interessant boek, duidelijke opbouw, eye-openers, recepten, tips. Zelfs als je al een en ander weet over gezonde voeding bevat het nog weer nieuwe invalshoeken!
W
* Martine Wittop Koning
* Moderne voedingsleer
Een al wat ouder boekje, uitgegeven in 1959, met zeer veel informatie over vitaminen, maar ook conclusies die NOG STEEDS actueel zijn en makkelijk in de praktijk te brengen zijn! Zeer verrassend!
Ook toen al was de les dat op natuurlijke wijze verkregen en nadien niet bewerkte voeding de mens meer oplevert dan datgene wat met hulp van aanvullende stoffen of anderszins door tussenkomst van een fabriek of behandeling is ontstaan!
* Rosa Wolff (voedingsjournaliste, kookboekenschrijfster en restaurant-testster)
* Arm aber bio
Onder de gegeven omstandigheden - terug naar bijstandsniveau vanuit een journalistenbaan - wilde Rosa het gezonde voedingspatroon niet opgeven. Een maand lang heeft zij bijgehouden hoe ze aan het budget van 4,35 euro aan voeding per dag heeft kunnen voldoen. Naast de kritische en humoristisch geschreven dagverslagen omvat dit boekje ook informatie als recepten, informatie zoals deze in Duitsland leidend zijn betreffende het "bijstandsinkomen" (Hartz-IV).
Zo minitieus als zij het heeft bijgehouden, geeft het wel duidelijk inzage in de afwegingen en dat het - zij het met moeite - toch haalbaar is.
Maak jouw eigen website met JouwWeb