Vlierbloesem verwerken

Nooit eerder maakte ik vlierbloesemsiroop.
Toch wilde ik het absoluut een keer gaan proberen.
Want wat in de winkel te koop is, is wel erg lekker... maar ook mierzoet.
De recepten die ik vond waren ook allen op mierzoet gebaseerd. Zelfs meer suiker dan de hoeveelheid sap. Tot mijn grote schrik.
Recept:
Benodigdheden:
Een grote (beslag)kom 20 schermen vlierbloesem
Een soeplepel ca. 1 kg licht gekleurde suiker
Een schuimspaan lege schroefdopflesjes van 0,25, 0,30 of 0,50 l.
Een kleine trechter een keukenweegschaal
Een huishoudschaar een litermaat
1,5 liter kraanwater een houten pollepel
Grote pan met deksel een spatdeksel
Een schone theedoek een zeef en/of een vergiet
Eventueel 2 kleine zijtakjes van een rozemarijnplant
Vlierbloesemsiroop:
Pluk 20 mooie schermen vlierbloesem. Schud eventuele beestjes eruit.
Spoel ze af en leg de bloesemkant in 1,5 liter water.
Laat dit 2 nachten afgedekt staan in een grote beslagkom, zodat het water de vlierbloesem in zich op kan nemen.
Tip: Het afdekken kan beter met een (spat)deksel gebeuren dat je daarna met een theedoek afdekt.
Met enkel een theedoek had ik de ervaring dat er toch verdampt water geabsorbeerd wordt en je minder vocht overhoudt om siroop van te maken.
Haal de vlierbloesem uit het water. Zeef het water tot er geen bloemetjes meer in zitten.
Meet de hoeveelheid vlierbloesemwater af voor je het gaat opkoken.
Weeg daarna een hoeveelheid lichtgekleurde suiker af, die de helft van de hoeveelheid vlierbloesemwater is.
Dus heb je 1,5 liter vocht, dan voeg je 750 gram suiker toe.
Breng eerst het vlierbloesemwater samen met het uitgeperste sap van 1 verse citroen aan de kook.
Voeg als het water kookt de suiker toe. Blijf dit mengsel roeren tot de suiker goed opgenomen is in het vocht.
Laat nu het geheel 4 minuten goed doorkoken.
Tussen het roeren van de siroop door heb je tijd om de glazen flessen of flesjes met schroefdop die je wilt vullen met de siroop te voorzien van heet kraanwater.
Zelf gebruik ik bij voorkeur flesjes variërend van 0,25, 0,30 en 0,50 liter.
Let erop dat de schroefdoppen geen schade hebben en het glas goed schoon is.
Oude etiketten verwijder ik al bij het wassen van de flessen voordat ik ze wil hergebruiken.
Leg een kleine trechter klaar en een soeplepel om straks de flesjes te vullen.
Heeft het vocht 4 minuten gekookt, dan kan je het gas/ de elektrische kookplaat uitschakelen en start je met het vullen van de flesjes.
Het water dat je gebruikte om de flesjes voor te bereiden op de hete siroop kan je in een emmer gooien en na het afkoelen nog gebruiken om planten mee water te geven bijvoorbeeld.
Schenk voorzichtig met de soeplepel het vocht door de kleine trechter in de flesjes.
Tot maximaal een halve centimeter onder de rand van de hals van je flesje.
Neem een theedoek, vouw die dubbel en sla die om het flesje als je de dop erop draait.
Stevig aandraaien, zodat het vacuüm kan zuigen.
Zet het gevulde flesje op de kop op het aanrecht.
Laat dit zo staan tot de siroop volledig afgekoeld is.
Vul op deze wijze alle benodigde flesjes tot het sap op is.
Heb je een flesje dat niet meer volledig gevuld kan worden? Pak deze dan na het afkoelen als eerste aan.
Zo weet je ook al snel wat de smaak is van je eigengemaakte vlierbloesemsiroop :)
Daarnaast hoorde ik van een handwerkmaatje dat je ook met de bloemetjes van de bloesem daarna nog pannenkoeken kunt bakken.
Vlierbloesem - Rozemarijn pannenkoeken
Dat nodigde uit tot een nieuwe combinatie van smaken. Vlierbloesem-Rozemarijn.
Maak een pannenkoekenbeslag volgens de algemene wijze van bereiden.
Voeg daaraan rozemarijngroen toe en de afgeknipte nog mooie vlierbloemetjes van de vlierschermen.
De pannenkoeken kregen door de combinatie met rozemarijn wel iets sterker de smaak van rozemarijn. Maar zijn voortreffelijk van smaak! Ik heb voor kleine pannenkoekjes gekozen om ze mooi te laten lukken.
Juni 2023
Maak jouw eigen website met JouwWeb