Gastblog: BrassiCandles - Kaarsen van koolzaadwas

 

Deze keer een gastblog dat past bij de tijd van het jaar: eind november, begin december.

Ik vind het heel fijn dat Anita mij onderstaande tekst ter beschikking heeft gesteld voor deze website.

Onder de tekst vindt u een knop om naar de website van Brassi Candles te gaan.

 

Anita Marskamp:

 

Omstreeks 2012 ben ik begonnen met het maken van kaarsen als hobby. Omdat ik onderscheidend wilde zijn en hart heb voor natuur en milieu heb ik destijds gekozen voor sojawas als basis. Dat was destijds niet alledaags.
Hieronder noem ik een paar kaarsenwassen en waarom ik gestopt ben met de sojawas.


● Bijenwas

Ondanks dat bijenwas een natuurproduct is, is deze afkomstig uit de
bij-houderij waar het winnen van honing voorrang krijgt op dierenwelzijn. iets waar mensen eigenlijk niet bij stilstaan als men een potje honing koopt.


● Paraffine

Paraffine is een restproduct van aardolie. Brand je veel kaarsen dan is dat niet zo’n gezonde optie. De kleurstoffen in mijn gekleurde kaarsen bevatten als drager een fractie paraffine. Natuurlijke kleurpigmenten beïnvloeden het brandproces negatief is mijn ondervinding. Wilt u graag volledig gaan voor eco, kies dan voor de optie naturel.


● Stearine/palmwas

In winkels tref je ook kaarsen aan gemaakt van stearine. Dit is in
Nederland meestal afkomstig van palmolie. Het veelvuldig gebruik van palmolie kan zorgen voor ontbossing. Deze wassoort viel daarom ook af.


● Soja Kaarsen

Van sojawas gemaakte kaarsen zijn weliswaar plantaardig maar de was moet komen uit bijv. Zuid-Amerika. Dat zijn heel wat kilometers.

 

Ik ben dus blij met koolzaadwas als grondstof voor de BrassiCandles. Een bewuste keuze, voor de bewuste consument.
Een tijdje heb ik geen kaarsen gemaakt omdat ik niet het juiste kon vinden waar ik 100% achter kon staan.

Toen ik stuitte op koolzaadwas op een Engelse online shop heb ik
een doos van 10 kilo besteld. Destijds een gewaagde actie want financieel had ik nog geen buffertje opgebouwd. Ik begreep al snel waarom bijna iedere kaarsenmaker voor paraffine ging of een mengsel van wassoorten want oh oh het was verre van eenvoudig om er een
goed brandende kaars van te fabriceren! Geen handleiding en zeker geen YouTube filmpjes!
Zelf ontdekken met vallen en opstaan. Wat heb ik alles vaak aan de kant 'gegooid' omdat het gewoonweg niet lukte.

 

Vele, vele lontsoorten heb ik uitgeprobeerd. Uit bijna alle continenten
kwamen ze vandaan. Uiteindelijk is het gelukt om het onder de knie te krijgen. mede ook denk ik omdat het procedé van het maken van de was anders is geworden.


Koolzaad (Brassica napus ssp. oleifera) hoort tot de familie van de kruisbloemigen (brassicaceae) waartoe ook mosterd en kool behoren.
De olie uit deze zaden wordt verwerkt voor consumptie maar ook voor kaarsenwas; een relatief nieuwe en bovenal natuurlijke wassoort voor kaarsen.


Door de woorden Brassica en Candles samen te voegen ontstond de naam BrassiCandles
De kaarsen maak ik aan huis en ik verkoop ze alleen via mijn webshop. Ik merk dat er steeds meer mensen starten om kaarsen te maken van koolzaadwas dus uniek ben ik niet meer.

 

Watme zeker nog wel onderscheidt is het feit dat ik zo ecologisch mogelijk te werk ga. De stroom om de kaarsen mee te maken komt van onze zonnepanelen en onze winddelen.
Verpakkingsmaterialen zijn meest tweedehands en de dozen haal ik uit supermarkten.
De pakketten worden weggebracht met de elektrische auto.

 

Ik kan merken dat mijn klanten deze inzet enorm kunnen waarderen want velen komen terug om een nieuwe order te plaatsen.
Steeds meer komt ook de vraag of men mijn kaarsen in andere webshops kan aanbieden maar ik denk dat ik het maar mooi klein houd.

 

Kleinschaligheid en afwisseling in werkzaamheden past
gewoon bij mij. Of het nu gaat om Dierenpension De Ark, Country Smile's voorjaars Fair, Noabershop, De Groene Varkens, Herenboerderij Assen of mijn BrassiCandles. 

 

30 november 2022