De Wonderoven / Slowcooking
Als alternatief voor de hooikist heeft Dini van Dockum de wonderoven (foto boven dit blog) gemaakt. Zij had een soortgelijk product gezien, maar kon deze nergens kopen. Het maken van de Wonderoven doet ze sinds ca. 2014.
Zij heeft haar creativiteit ingezet om een stoffen versie te maken, die gevuld wordt met gerecyclede polystyreenkorrels. Door deze vulling is de Wonderoven wasbaar in de wasmachine. Door haar enthousiasme over de Wonderoven is ze er meer aandacht voor gaan vragen.
De voordelen op een rijtje:
Een maaltijd koken is zo een stuk eenvoudiger geworden:
* minder gas is nodig (tot 50 % minder bij veelvuldig gebruik) om het eten gaar te krijgen.
* minder electriciteitgebruik (wasemkap minder ingezet, geen onttrekking van warmte aan de woning door gebruik wasemkap)
* er komen geen etensluchtjes vrij (bijv. spruiten)
* vitaminen en mineralen blijven in de voeding behouden omdat ze niet “kapot worden gekookt”
* ruimtebesparend
* meer tijd om andere dingen te doen
Nadat het eten even goed aan de kook is geweest kan de pan van het vuur, de wonderoven in.
De rest van de dag kan het daar goed ingepakt blijven staan. ’s Avonds is de maaltijd gaar en nog steeds heet, het kan zo opgediend worden.
Het fijne is dat zowel stoofperen, vlees als soep (bijv. snert) die lang moet koken om gaar te worden op deze manier eenvoudig en zonder aanbranden voor consumptie geschikt is.
Interesse
Dini bood haar Wonderovens aan in De Noabershop in Assen.
De Wonderoven / Cookingbag is ook in te zetten als middel om drinken of een gerecht koel te houden.
Dini merkt dat gebruikers vooral een enorm enthousiasme kennen na hun kennismaking met de Wonderoven / Cookingbag.
In 2015 is ze door Ellen Seldenthuis benaderd, die in Ghana woont en werkt en de wonderoven daar in wilde zetten.
In Ghana worden de Cookingbags met kapok gevuld, dat is daar veel voorhanden. Haar vraag aan Dini was of zij het met schapenwol zou kunnen vullen. Opnieuw een lokaal product dat ingezet wordt om het warm-houdt-effect te bereiken. De wol haalt ze van de schaapscheerder, het gehele proces van schoonmaken tot en met de verwerking in de Cookingbag vindt in haar huis plaats.
Van de Cookingbags die Dini maakt gaat € 10,00 naar het project van Ellen om meer Cookingbags te kunnen geven aan Ghanese vrouwen.
Dini maakt ook Cookingbags en Wonderovens van door u zelf aangeleverde stof. Afhankelijk van de keuze voor Cookingbag of Wonderoven kan ze u de benodigde meters stof laten weten.
Veiliger
De voordelen in Ghana zijn nog veel groter: meer veiligheid omdat er minder kans is op koolmonoxide, minder risico op brandwonden en brand, minder hout nodig om te koken. Voeding blijft smaakvoller en het kookproces is hygiënischer.
Ook hier kunnen we gas én tijd sparen door inzet van de wonderoven of de Cookingbag. Slow-cooking is een manier om toch gezond te eten, ook als je weinig tijd hebt om te koken.
Dit blog heb ik geschreven voor De Voetspot waarvoor ik jarenlang als vrijwilliger blogde en met collega vrijwilligers samen inspiratie zocht op onze zoektocht naar een leven met een kleinere voetafdruk.
Door de jaren heen heb ik, sinds 2016, intussen al heel wat gas en elektrisch bespaard tijdens het kookproces op deze manier. Nog steeds gebruik ik mijn wonderoven met veel plezier en gemak.
Door de (grote) handdoek die ik om de pan vouw, blijft niet alleen de wonderoven zelf goed schoon (heb hem in al die 5 jaar dat ik hem heb nog nooit hoeven wassen!), het de pan goed inpakken moet namelijk toch gebeuren om de inhoud goed warm te houden. Een handdoek is ook veel gemakkelijker uit te wassen.
Het bovenstaande blog is geschreven door mij in de zomer of het najaar van 2016 en geplaatst op de website van de Voetspot, onderdeel van Natuur en Milieu Federatie Drenthe.
De foto's welke gebruikt zijn, zijn het eigendom van Dini van Dockum. Ik heb ze met haar toestemming voor mijn blog mogen gebruiken.
15-4-2022
Maak jouw eigen website met JouwWeb